Jdi na obsah Jdi na menu
 


Principy bezlepkové diety

 

Zakázané potraviny:
Všechny potraviny z pšenice, žita, ječmene a ovsa
Výrobky, kde je základem mouka a kde je mouka použita jako přídavek.
 
Dovolené potraviny:
Rýže, kukuřice, brambory, sója, sójové maso bez lepku, tofu, sójové boby, jáhly, pohanka, luštěniny, ořechy a semena
Mléko, káva, čaj, kakao, ovocné šťávy přírodní, mošty, minerální vody, přírodní zeleninové šťávy
 
Vyloučení mouky se nahrazuje:
Bramborovým škrobem, rýžovým škrobem, sójovou moukou, kukuřičným škrobem, pohankou, prosem, pšeničným škrobem, který je zbaven veškeré bílkoviny (lepku), směsí pro výrobu bezlepkového chleba
 
 
Více v databázi bezlepkových výrobků VÚPP Praha:
 
 
Éčka, které mohou obsahovat stopy lepku:
150, 620 - 625, 965, 1100, 1400, 1405, 1410, 1412, 1414, 1420, 1422, 1440, 1442, 1450
 
Omezení řepného cukru a kravského mléka patří k přechodnému omezení při zahájení léčby. Je možné podávat sójové mléko. Nevhodná jsou kozí, ovčí i jiná živočišná mléka.
Aby byly pokryty nároky na přívod bílkovin, je nutno podávat dostatečné množství masa, ryb, drůbeže, mléka a vajec.
 
 
Užitečné rady:
 
Příprava pokrmů se v podstatě neliší od běžné kuchyně, můžete i nadále používat stejné recepty a postupy. Je pouze nutné vyloučit veškeré zdroje lepku tzn. kontrolovat všechny používané suroviny.
 
Jako náhražku za pšeničnou mouku je možné používat bezlepkové moučné směsi, které jsou pro tento účel speciálně vyrobené a svými vlastnostmi se nejvíce podobají pšeničné mouce.
 
Zpracování jednodruhových mouk je obtížnější a navíc tyto mouky dodávají jídlu svoji typickou chuť. Je tedy lepší různé druhy míchat.
 
Bezlepková mouka saje víc vodu. Proto je třeba jí přidat oproti pšeničné mouce asi o 1/10 méně nebo přidat vodu.
 
Pro nadlehčení těsta je dobré dávat více kypřícího prášku, než je obvyklé (1celý místo ½).
 
Bezlepková mouka drží těsto méně při sobě. Hotový výrobek je křehčí a více se drobí. To lze napravit přidáním menšího množství ořechů, oleje, jogurtu, medu nebo 1 vejce.
 
Při pečení moučníku nevysypávejte plech sójovou moukou. Při pečení se připaluje a hořkne. Používejte pečící papír.
 
Kukuřičnou mouku není dobré kupovat do zásoby ve velkém. Je tučná, žlukne a zhořkne. Větší množství uchovávejte v chladničce.
 
Pečivo se rychle kazí, a proto je třeba ho uchovávat v chladničce. Pokud pečivo nespotřebujete, je možné dát zbytek zamrazit a máte tak stále něco v zásobě.
 
 
 
Deproteinovaný pšeničný škrob je určitým speciálním technologickým procesem zbaven proteinů a vzhledem k tomu, že lepek je svojí podstatou protein, tak je tím pádem zbaven i lepku. Není třeba se ho obávat.
 
Guarová a xanthanová guma - tato aditiva zlepšují soudržnost a vláčnost těsta, u některých receptů zcela nahradí vejce
 
 
Po nasazení bezlepkové diety začne ustupovat zánět sliznice tenkého střeva a zpravidla do několika měsíců dojde k jejímu plnému uzdravení. V této první fázi diety je povětšinou doporučováno vynechat či omezit i potraviny, které sice lepek neobsahují, ale působí dráždivě na trávicí trakt. Mezi ně se řadí ostré koření, tučná jídla, káva a hlavně mléko.
 
 
 

 


Kontakt

Jana Adamovská

jana.adamovska@seznam.cz


Statistiky

Online: 1
Celkem: 22733
Měsíc: 770
Den: 17